CONTRIBUM LA O LUME MAI BUNA!

Despre

CHIMICALELE – PRIETENI SAU DUSMANI?


 
In activitatea ta... utilizezi produse chimice? Le distribui? Le depozitezi? Ajuti la procesul de productie a lor?
Ai in preajma ta un deodorant de camera sau de baie care miroase frumos?
Ai de vopsit ceva? Folosesti chiar si diluant?
Ai de lipit o piesa sau altceva si pentru asta ai nevoie de un adeziv puternic? Vrei sa si cureti acea piesa si sa utilizezi un degresant?
 
Esti responsabil de mediu si/ sau de SSM?
Evaluezi si/ sau supraveghezi lucrari in care se utilizeaza produse chimice?
 
Intrebari de acest gen pot fi multe... cred ca ai prins ideea. :-)
In orice caz, daca ai raspuns DA la cel putin una dintre aceste intrebari... atunci acest articol este pentru tine.
 
Raspunsul la intrebarea din titlu ti-l pot spune inca de la inceput... o „chimicala”, mai exact un produs chimic cu care ai de-a face, iti poate fi si prieten si dusman.
 
Prieten pentru ca face parte din viata ta si iti face activitatea mai usoara... Si cum cu totii tindem spre comoditate, e de la sine inteles ca ne dorim ceva care sa ne ajute sa muncim mai putin. 
 
Dusman iti este atunci cand nu-l cunosti! Nu stii cat de periculos poate fi. Daca l-ai cunoaste, ai stii sa te aperi si sa nu-ti faca rau in niciun fel.
 
Asa ca... respecta o recomandare:
AI GRIJA DE SANATATEA TA – CITESTE ETICHETA!
 
Eticheta produsului chimic te avertizeaza despre pericolul cu care te intalnesti si-ti ofera cateva recomandari de utilizare in siguranta.
 
Am sa iti dau cateva exemple de pericole pe care le poti intalni...
 
Unul este chiar personal si mi s-a intamplat in urma cu cativa ani cand nici eu, asemenea altor semeni de ai mei, nu citeam eticheta. Da, am ignorat pericolul si asta m-a costat. Si iti povestesc imediat.
Mi-am dorit sa-mi vad baia sclipind de curatenie si fara ca eu sa depun prea mult efort pentru asta! :-)
Era cazul sa fac ceva pentru a-mi vedea dorinta indeplinita. Asa ca m-am dus la un magazin si am cumparat un produs cu un ambalaj colorat frumos care mi-a atras atentia. Denumirea comerciala a lui nu conteaza, oricum nu mi-o mai amintesc.
Am ajuns acasa si cu mult entuziasm am incercat noul produs de curatat baia. Am intins din continutul acestuia aproape peste tot... pe cada, pe chiuveta, pe toaleta, pe sifoare si nu puteam sa ratez... robinetii.
Mainile incepusera sa ma usture si chiar si pe gat simteam o jena, asa ca am parasit zona dupa ce am lasat usa si geamul de la baie deschise ca se aerisesca (am facut totusi si ceva inteligent). Le-am lasat o vreme asa dupa care m-am intors ca sa clatesc totul cu apa si sa vad rezultatul final.
 
Si...
Cada, chiuveta si toaleta – straluceau!
Sifoanele si robinetele – rugineau!
Mainile si gatul - ma dureau!
 
Da... m-am ales cu o dermatita la degete, cu un gat iritat si cu o paguba materiala pentru ca a trebuit sa schimb robinetul de la chiuveta care s-a dovedit a nu fi prea rezistent.
Ai ghicit cu ce pericol m-am confruntat?
Asa e, produsul meu era coroziv pentru piele si metale!
Si avea acest simbol...  
 
Dupa dezastru m-am uitat si eu la eticheta. Mai erau trecute si cateva fraze de precautie. Doar una o respectasem, cea legata de aerisirea incaperii, dar nici aceea de la inceputul activitatii mele. Mai scria ca este recomandata folosirea manusilor... le-am dat dreptate uitandu-ma la mainile mele. Or mai fi fost si altele, dar asta e tot ce-mi amintesc.
 
Pot fi si situatii cand intalnesti un pericol si mai mare pentru sanatatea ta si, Doamne fereste, nici nu mai apuci sa-l povestesti tu, poate il vor spune altii pentru ca ceilalti sa invete sa se feresca. Din pacate se intampla si astfel de cazuri grave, mor oameni din cauza expunerii neprotejate.
Cand vezi pe produsul pe care vrei sa-l utilizezi aceste simboluri...   
 
         APARA-TE!!!
 
Inseamna ca te-ai intalnit cu un pericol grav pentru sanatatea ta. Produsul tau poate fi:
  • toxic (cu efect imediat sau in timp, scrie exact pe eticheta);
  • cancerigen (aici efectul poate sa se vada cand ti-e lumea mai draga... te mai ia si prin surprindere si, in plus, nu mai stii de unde ti se trage);
  • mutagen (adica urmasii tai se pot naste cu probleme);
  • toxic pentru reproducere (nu mai poti avea urmasi, chiar daca iti doresti);
  • sensibilizarea cailor respiratorii sau a pielii (poti face alergii foarte puternice si poti intra in soc anafilactic).
 
Pericole sunt mai multe, acum doar am atras atentia asupra catorva dintre ele. Toate clasele de pericole, cerintele de etichetare si ambalare a produselor chimice se regasesc in Regulamentul CE 1272/2008, numit simplu CLP. 
 
CUM TE POTI APARA?
 
O masura este sa citesti toata ETICHETA, asta e ca si cand ai face cunostinta cu cineva care-ti impune RESPECT. Deci, respecta recomandarile care sunt trecute pe acea eticheta.
 
Pe langa aceasta eticheta, mai exista ceva pentru acel produs chimic si anume FISA CU DATE DE SECURITATE.
Aceasta Fisa iti ofera informatii pentru cea mai buna protectie la pericolul produsului pe care-l utilizezi. Iti descrie care sunt echipamentele de protectie, masurile de prim ajutor, ce sa faci in caz de scapari accidentale, in ce conditii il depozitezi, cu ce materiale/ produse nu trebuie sa intre in contact etc.
 

Daca esti la locul de munca, atunci este obligatoriu sa ti se puna la dispozitie Fisa cu date de secutitate si sa fii informat asupra riscurilor la care te expui. Iar in timp ce utilizezi produsul chimic tu va trebui sa ai grija de tine si de mediu (in cazul in care apar scurgeri accidentale sa actionezi conform procedurilor de urgenta).

Daca cumperi produsul chimic din orice magazin, la cerere ta, cel care vinde produsul este obligat sa-ti ofere gratuit Fisa cu date de securitate.

 

 
Unde scrie ca este OBLIGATORIU?
 
In Regulamentul CE 1907/ 2006 privind inregistrarea, evaluarea, autorizarea si restrictionarea substantelor chimice, denumit pe scurt REACH.
Dupa cum stiti cu totii, suntem membrii ai Uniunii Europene. Prin urmare trebuie sa respectam toata legislatia emisa de Comisia Europeana (CE), care ne ajuta dar ne da si dureri de cap.
 
Cerintele acestui Regulament REACH trebuie sa fie aplicate in toate societatile in care se produc, distribuie, depoziteaza si/ sau utilizeaza produse chimice (substante sau amestecuri).
 
Din experienta pe care o am acumulat-o in timp, atat ca responsabil de mediu cat si ca lector si consultant,  va pot preciza ca cerintele acestui Regulament sunt multe, dificil de implementat si chiar in unele cazuri procesul este si foarte costisitor dar rezultatele sunt benefice pentru sanatatea si chiar viata tuturor celor care utilizeaza produsele chimice si nu in ultimul rand, pentru protejarea mediului in care traim cu totii.
 
Daca va confruntati cu probleme in acest domeniu al managementului produselor chimice si/ sau doriti solutii pentru implementarea Regulamentelor REACH si CLP si a altor cerinte legislative nationale, va putem asigura suportul prin activitati de consultanta si prin cursurile pe care le avem elaborate pe acesta tema.
 
Cei care sunt interesanti si doresc mai multe informatii pot afla accesand site-ul firmei mele www.trainingsolution.ro sau ma pot contacta pe e-mail la adresa: nbutnaru@trainingsolution.ro
 
 
Va multumesc pentru atentie!
 
Cu drag,
Nicoleta Butnaru
Lector, Auditor si Consultant de mediu
Best Training Solution SRL